မရန္းပင္သည္ ဆယ့္ႏွစ္ရာသီ စိမ္းလန္းေသာအပင္လတ္မ်ဳိးျဖစ္၍ အျမင့္ေပ ၄၀ ထိရွိသည္။ ႐ုကၡေဒအလိုအားျဖင့္ ဗိုအီအိုေပါဇီတီဖိုလီယာ ဟုေခၚ၍ အန္နကာဒီေအးစီအီး မ်ဳိးရင္းတြင္ပါဝင္သည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ တနသၤာရီတိုင္းႏွင့္ ကပၸလီကြ်န္းစုတြင္ အလြန္ေပါမ်ားသည္။ မိုးအလြန္ပါးေသာ ျမန္မာႏိုင္ငံ အလယ္ပိုင္းေဒသမ်ားမွတပါး အျခားအပိုင္းမ်ား၌ မရန္းၿခံမ်ားကို ေတြ႕ျမင္ႏိုင္သည္။ အကိုင္းကူးစိုက္နည္းျဖင့္ အပင္သစ္မ်ား ပြားလာေအာင္ ျပဳလုပ္ႏိုင္ေသာ အပင္မ်ဳိးပင္ျဖစ္ေသာ္လည္း၊ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အေစ့ပ်ဳိး၍သာ မရန္းပင္ စိုက္ေလ့ရွိၾကသည္။ အပင္မႀကီးလြယ္ေခ်။
မရန္ပင္မ်ားသည္ ထူထပ္သိပ္သည္းေသာ အ႐ြက္တို႔ျဖင့္ သိုက္ၿမိဳက္ေဝဆာလ်က္ရွိရာ အလြန္လွပေသာ အပင္မ်ဳိးျဖစ္သည္။ လွပတင့္တယ္၍ အရိပ္အာဝါသေကာင္းရရွိေသာ သစ္ပင္မ်ားျဖစ္သည့္အေလ်ာက္ အထိုအပင္ကို လူတို႔အလြန္ ႏွစ္သက္ၾကသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ေတာလက္ေက်း႐ြာမ်ားႏွင့္ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းဝင္းမ်ား၌ မရန္ပင္မ်ားကို စိုက္ပ်ဳိးထားတတ္ၾကသည္။
မရန္း႐ြက္မ်ားသည္ လွံသြားပုံရွိ၍ ၄ လက္မခန္႔ ရွည္သည္။ ေျပာင္လက္၍ ေခ်ာေနသည္။ အေခါက္တြင္ ပတ္ေသးပတ္ေၾကာင္းမ်ား ခပ္စိပ္စိပ္ရွိ၍ မြဲျပာညစ္ညစ္အေရာင္ရွိသည္။ မရန္ပြင္းမ်ားမွာ ေသးငယ္ေသာလည္း ၃ လက္မခန္႔ ရွည္ေသာ အခိုင္မ်ားျဖင့္ ပြင့္ၾကသည္။ နတ္ေတာ္လႏွင့္ ျပာသိုလမ်ားတြင္ အပြားမ်ားပြင့္၍ တန္ခူးလႏွင့္ ကဆုန္လမ်ားတြင္ မွည့္ၾကသည္။ အသီးခ်ဥ္မ်ဳိးႏွင့္ အသီးခ်ဳိမ်ဳိးဟူ၍ မရန္းပင္ႏွစ္မ်ဳိး ႏွစ္စားရွိသည္။ အခ်င္ပင္၏ အသီးမွည့္မ်ားသည္ လိေမၼာ္ရင့္ေရာင္ရွိ၍ အခ်ိဳသီးထက္ အလုံးႀကီးသည္။ မရန္းခ်ဳိသီးမွည့္သည္ အဝါေဖ်ာ့ေဖ်ာ့အေရာင္ရွိ၍ အရသာမွာ ခ်ဥ္ၿဖဳံ႕ၿဖံဳ႕ရွိသည္။
မရန္းပင္မ်ားကို အသီးအလို႔ငွာ စိုက္ပ်ဳိးေလ့ရွိၾကသည္။ ျမန္မာလူမ်ဳိးတို႔သည္ မရန္းသီးကို အကင္းမွအစ အသီးမွည့္သည္အထိ အမ်ဳိးမ်ဳိး ျပဳျပင္စီမံ၍ စားေလ့ရွိၾကသည္။ မရန္းသီးဆားစိမ္၊ မရန္းသီးသနပ္၊ မရန္းယို၊ မရန္းျပားစသည္ျဖင့္ မရမ္းသီးကို ၾကာရွည္ခံေအာင္ ဖြယ္ဖြယ္ရာရာ စီမံ၍ စားသုံးတတ္ၾကသည္။
မရန္းပင္ကို အခ်ဳိ႕ေဒမ်ားတြင္ မရင္းပင္ ဟူ၍လည္းေခၚၾကသည္။ မြန္ဘာသာျဖင့္ မရန္းပင္ကို ဘရန္း၊ သို႔မဟုတ္ ဘ႐ိုင္းဟူ၍ေခၚသည္။ ထားဝယ္စကားျဖင့္ “ဇင္းသီး၊ ဇင္းဗန္” ဟု ေခၚဆိုၾကသည္။