ကညင္ဆီတိုင္သည္ ျမန္မာေက်း႐ြာမ်ား၌ မီးထြန္းရန္ႏွင့္ မီးေမႊးရန္ အသုံးျပဳေသာ ပစၥည္းျဖစ္သည္။ ကညင္ပင္မွရေသာ ကညင္ဆီျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားသည္။ ကညင္ဆီကို ထုတ္ယူပုံမွာ ေတာေတာင္၌ ေပါက္ေရာက္ေသာ လုံးပတ္ ၅ ေတာင္မွ ၈ ေတာင္အထိ ႀကီးမားသည့္ ကညင္ပင္ႀကီးတြင္ ေအာက္ေျခအျမစ္မွာ အထက္ ၃ ေတာင္ကြာခန္႔၌ ျပက္ ၂ ေတာင္၊ ေစာက္ ၂ ေတာင္ခန္႔ ဓါးပုဆိန္ႏွင့္ ထြင္းေဖာက္၍ တြင္းဂလိုင္ ၁ ေတာင္ခန္႔ အက်ယ္ရလွ်င္ သစ္စသစ္ေပါက္မ်ားကို ဖယ္ရွင္း၍ သစ္ကိုင္းေျခာက္မ်ားျဖင့္ မီးတိုက္ရသည္။ တေန႔ႏွင့္တညဥ့္ တိုက္ေသာ္ မီးေလာင္ၿပီးတြင္ ဂလိုင္ထဲသို႔ ကညင္ဆီမ်ား ယိုစီးက်သည္ကို ခပ္ယူရသည္။
အပင္ႀကီးလွ်င္ ၅ ပိသာမွ ၇ ပိသာအထိ ရရွိ၍ အပင္ငယ္လွ်င္ ၂ ပိသာမွ ၃ ပိသာအထိ ရရွိသည္။ ရေသာ ကညင္ဆီကို ၾကေသာင္းဝါးက်ည္ျဖင့္ျဖစ္ေစ၊ ကြ်ဲခ်ဳိခြံျဖင့္ျဖစ္ေစ ထည့္ရသည္။ ေျမအိုးျဖင့္ မထည့္ရေခ်။
ထိုေနာက္ ေညာင္သား၊ ေပါက္သား၊ ေအာက္ခ်င္းစာသား၊ က်ည္သား၊ သရက္သား၊ သစ္ပင္သစ္ေျခာက္ အေဆြးမ်ားကို ထုေခ်၍ သစ္သြားပ်ဥ္ေပၚတြင္ ကညီဆီႏွင့္ သမေအာင္ နယ္ကာ သေဘာ့႐ြက္ေျခာက္တြင္ သင့္႐ုံထည့္၍ အ႐ြက္ခ်င္းေခါက္အုပ္ၿပီးလွ်င္ ဝါးႏွီးျဖင့္ လုံစြာ ၄-၅ ခ်က္ စည္းရသည္။ ယင္းကို ကညင္ဆီတိုင္၊ ကညင္ဆီထုပ္၊ ကညင္ဆီေခ်ာင္းဟုေခၚသည္။
ကညင္ဆီတိုင္၏ အ႐ြယ္ပမာဏမွာ အရွည္သုံးမိုက္ခန္႔၊ လုံးပတ္ဒဂၤါးျပားခန္႔ရွိသည္။ ကညင္ဆီတပိသာလွ်င္ အတုိင္ ၅၀ ခန္႔ ရႏုိင္သည္။ ကညင္ဆီကို နက်ယ္ေကာင္မ်ား ႀကိဳက္တတ္၍ ဝါးက်ည္ကို လုံစြာပိတ္ရသည္။ အဆို႔မလုံေသာ္ ခိုဝင္ေနေသာ နက်ယ္ေကာင္ထြက္၍ အတုခံရေလ့ရွိသည္။
ကညင္ဆီ တတိုင္လွ်င္ ျပား ၄၀-၅၀ ခန္႔ေပး၍ ဝယ္ယူရသည္။ ရွမ္းႏွင့္ ကရင္လူမ်ဳိးတို႔ အမ်ားအျပား လုပ္ကိုင္ေရာင္းခ်ေလ့ရွိသည္။
ကညင္ပင္မ်ဳိးတြင္ ကညင္နီ၊ ကညင္ျဖဴ၊ ကညင္ပ်ံ၊ ကညင္ကုပ္၊ ကညင္ေၾကာင္ေခ်း၊ ကညင္ဝက္ေတာင္းဟူ၍ အမ်ဳိးမ်ဳိးကြဲျပားလ်က္ရွိေသာေၾ ကာင့္ အပင္ကိုလည္းေကာင္း၊ ခြဲစိတ္ၿပီးကညင္သားကိုလည္းေကာင္ း ျမင္႐ုံမွ်ျဖင့္ မည္သည့္ ကညင္ပင္မ်ဳိး ျဖစ္သည္ကို တိက်စြာ ခြဲျခားသိႏုိင္ရန္ ခဲယဥ္းသည္။ အထက္ျမန္မာျပည္၌ ကညင္နီပင္မ်ားကို အမ်ားအျပား ေတြ႕ရ၍ ေအာက္ျမန္မာျပည္၌ ကညင္ျဖဴပင္မ်ဳိးကို အမ်ားအျပား ေတြ႕ႏိုင္သည္။ ၿခဳံ၍ ေျပာရလွ်င္ ကညင္ပင္တို႔သည္ အလြန္ႀကီးမားေသာ အပင္မ်ဳိးျဖစ္သည္။ အခ်ဳိ႕သည္ အျမင့္ေပ ၁၅၀ ခန္႔၊ ပင္စည္လုံးပတ္ ၁၅ ေပခန္႔ အထိရွိတတ္သည္။ ထိုကဲ့သို႔ ျမင့္မားေသာ အပင္ႀကီးမ်ားတြင္ အရင္းပိုင္း ေပ ၇၀ မွ ေပ ၁၀၀ ေလာက္အထိမွာ အကိုင္းအခက္မ်ား ကင္းစင္ကာ ေျဖာင့္စင္းေနတတ္သည္။ အေခါက္အေပြးမွာ အလြန္ေခ်ာမြတ္၏။ ကညင္ပသည္ အစုလိုက္မေပါက္ဘဲ ေျပာက္က်ား ေပါက္ေလ့ရွိ၍ ျမန္မာႏိုင္ငံ၌ အၿမဲစိမ္းေတာမ်ားတြင္ ေတြ႕ျမင္ႏိုင္သည္။
ကညင္သားသည္ နီညစ္ညစ္ အေရာင္ရွိ၍ အင္သားထက္ အနည္းငယ္ညံ့သည္။ အသားၾကမ္း၍ အေတာ္အတန္ ခိုင္ခံ့ေသာ္လည္း ျမန္မာႏိုင္ငံ ရာသီဥတုဒဏ္ကို ခံႏိုင္ရည္ မရွိေခ်။ ျခလည္း အစားလြယ္သည္။ ထိုေၾကာင့္ အသားေသေအာင္ ျပဳလုပ္ၿပီးကာမွ အသုံးခ်သင့္သည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ကညင္သားကို ေလွမ်ားႏွင့္ ေသတၱာမ်ား လုပ္ရာ၌ အသုံးမ်ားသည္။
ကညင္သားကို သစ္ကြက္လွခင္းျခင္းအတြက္ သုံးႏုိင္သည့္အျပင္ ကရီအိုစုတ္ဆီ သုတ္ေပးလွ်င္ ၾကာရွည္ခံေသာေၾကာင့္ ႏုိင္ငံျခားသုိ႔ ေရာင္းခ်ႏိုင္ဖြယ္ရာ အလားလာမ်ားစြာရွိသည္။
ကညင္ပင္မွ ရရွိေသာ အဆီကို အခ်ဳိ႕ေတာရပ္မ်ား၌ ေရနံဆိအစား မီးထြန္းၾကသည္။ ကညင္ဆီတိုင္မ်ားအမည္ျဖင့္ မီးေမႊးရန္ ေရာင္းခ်ေသာ ေကာက္ညင္းက်ည္ေတာက္ ႐ြယ္ရွိ ထန္း႐ြက္စသည္ႏွင့္ ထုပ္စည္းထားသည့္ အေတာင့္ကို ေတြ႕ဖူးသုံးဖူးၾကေပမည္။ ထိုကညင္ဆီတိုင္မွာ သစ္ေဆြး အစကေလးမ်ားကို ကညင္ဆီႏွင့္ နယ္ထားသည့္ ပစၥည္းပင္ျဖစ္သည္။ ကညင္ဆီတိုင္ကို မီ႐ွဴးတိုင္အျဖစ္လည္း သုံးႏိုင္သည္။ ယဥ္းေနေသာ အနာမ်ားကို သုတ္လိမ္းေပးႏိုင္သျဖင့္ ေဆးဖက္ဝင္သည္။ ထားဝယ္နယ္တြင္ ကညင္ဆီကို ေအာက္ပါ ႏွစ္နည္းျဖင့္ ထုတ္ယူၾကသည္။ ပထမနည္းမွာ ၾကက္ေပါင္ေစး ထုတ္ယူသကဲ့သို႔ ၃ ရက္တႀကိမ္ ၄ ရက္တႀကိမ္ ပင္စည္းကို ဓါးျဖင့္ထစ္၍ ဆီထုတ္ယူနည္းျဖစ္သည္။ တႏ်စ္အတြင္း ကညင္ပင္တပင္မွ ေလးလခန္႔ ထိုကဲ့သို႔ ဆီထုတ္ႏိုင္၍ စုစုေပါင္း ကညင္ဆီပ်ဥ္းမွ် ၁၅ ပိသာခန္႔ ရႏုိင္သည္။
ဒုတိယနည္းမွာ ပင္စည္ကို ဒါးျဖင့္ ထစ္ၿပီးသကာလ ယုိထြက္ လာေသာ ကညင္ဆီႏွင့္ သစ္႐ြက္ေျခာက္မ်ားကို ေရာ၍ အပင္ရင္းကို မီးၿမိွက္ေပးရသည္။ မီးၿမိွက္ၿပီး ၂ ရက္ အၾကာတြင္ ထိုအပင္မွ ယိုထြက္လာေသာ ဆီမ်ားကို စုသိမ္းရသည္။ ထုိ႔ေနာက္ ၂ ရက္မွ် အနားေပးၿပီးလွ်င္ တဖန္မီးၿမိဳက္၍ ဆီထုတ္ယူျပန္သည္။ ထိုနည္းအတိုင္း ဒီဇင္ဘာလမွ ေမလအထိ ကညင္ဆီကို ထုတ္ယူႏုိင္သည္။ သုိ႔ေသာ္ ပထမနည္းေလာက္ သန္႔စင္ျခင္း မရွိေပ။