ကရေဝး

ကရေဝးပင္သည္ ျမန္မာႏုိင္ငံ အႏွံ႔အျပား၌ ေပါက္ေသာ္လည္း တနသၤာရီ ေတာင္ပိုင္းတြင္သာ အေျမာက္အျမား ေတြ႕ရသည္။ ဤအပင္သည္ သစ္ၾကမ္းပိုးမ်ဳိးဝင္ အပင္တမ်ဳိးျဖစ္၍၊ သစ္ၾကမ္းပိုးပင္ႏွင့္ ဆပ္ဆင္ဆင္တူသည္။ အျမင့္မွာ ေပ ၃၀ မွ ၄၀ အထိရွိ၏။ အထက္ျမန္မာျပည္ ေတာင္ကုန္းေဒသမ်ားတြင္ ဆင္ဘန္းကရေဝး ဟုေခၚေသာ ကရေဝးပင္တမ်ဳိး ေပါက္သည္။ ကရေဝး႐ြက္၏ ပုသ႑ာန္မွာ လွံသြားပုံရွိ၍ ႂကြပ္ဆတ္သည္။

ကရေဝးပင္ကို လူတိုင္း ျမင္ဘူးၾကမည္ မဟုတ္ေခ်။ သုိ႔ေသာ ကရေဝးအ႐ြက္ အေျခာက္မ်ားကိုမူ လူတိုင္း ေတြ႕ျမင္ဘူး႐ုံမက၊ မည္သုိ႔ အသုံးခ်ႏိုင္ပုံကို သိၾကေပမည္။ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္မ်ားတြင္ ကရေဝး႐ြက္ပါဝင္သည္။ ေထာပတ္ထမင္း၊ ဒန္ေပါက္ထမင္းစသည္တို႔တြင္ ကရေဝး႐ြက္မပါလွ်င္ မၿပီးေခ်။ ဘယေဆး ေဖၚရာ၌လည္း ကရေဝး႐ြက္ပါဝင္သည္။

ကရေဝးသာ၏ အေရာင္မွာ လိေမၼာ္ညိဳေရာင္ ျဖစ္၍ စမုန္စပါနံ႔ သင္းလ်က္ရွိသည္။ လွပ၍ အသင့္အတင့္မာသျဖင့္ အိမ္ေဆာက္ရန္ အျပင္၊ ပ်ဥ္အုတ္ႂကြပ္ႏွင့္ ဘီ႐ိုစေသာ အိမ္အသုံးအေဆာင္မ်ား ျပဳလုပ္ႏုိင္သည္။ ကရေဝးသာကို အသားေသေအာင္ ျပဳလုပ္ၿပီးမွာ အသုံးခ်သင့္သည္။ သုိ႔ေသာ္ သမာန္ အေျခာက္ခံနည္းျဖင့္ အသားေသေအာင္ ျပဳလုပ္ပါက ေကာက္ေကြး ကြဲအက္ တတ္ေသာေၾကာင့္ ေပါင္းတင္ အေျခာက္ခံနည္းကိုသာ အသုံးျပဳသင့္သည္။