ကလမက္ပင္သည္ အနံ႔ေမႊးေသာ အသားရွိသည့္ အပင္ျဖစ္၍ ထိုအသားသည္ နံ႔သာဆီ၊ နံ႔သာျဖဴ၊ အေက်ာ္၊ စံပါ၊ ကလမက္ဟု ဆိုအပ္ေသာ နံ႔သာမ်ဳိး ၅ ပါးတြင္ ပါဝင္သျဖင့္ ထင္ရွားသည္။ “ကလမက္” ဟူေသာ ေဝါဟာရမွာ ပသွ်ဴးစကား ျဖစ္သည္ဟုဆို၏။ ကလမက္ကို ကရမက္ဟုလည္း ေခၚၾကသည္။ မိန္းမတို႔အသက္ ကေလမက္ ဟူ၍ ဆို႐ိုးစကား ရွိသည့္အတိုင္း၊ ျမန္မာအမ်ဳိးသမီးႀကီးငယ္ အေပါင္းတုိ႔သည္ ကလမက္ကိုေသြး၍ လိမ္းက်ံၾက႐ုံမွ်မက၊ ေသာက္လည္းေသာက္ၾကသည္။ သုိ႔ေသာ္ ကလမက္တြင္ ‘ၿမိတ္ကလမက္’ ‘ေတာင္ကလမက္’ ဟူ၍ ႏွစ္မ်ဳိးရွိရာ၌ ႏွစ္မ်ဳိးစလုံး အသားနံ႔ေမႊးၾကေသာ္လည္း ႐ုကၡေဗဒ အလိုအရ အမ်ဳိးခ်င္း မတူၾကေခ်။
အထက္ပါ ကလမက္ႏွစ္မ်ဳိးစလုံးပင္ ပင္လတ္မ်ဳိး ျဖစ္ၾက၍၊ ျမန္မာႏိုင္ငံ၌ အထူးသျဖင့္ တနသၤာရီတိုင္းတြင္ အေလ့က်ေပါက္ၾကသည္။ သုိ႔ေသာ္ ကလမက္သားကို ျပည္တြင္းထြက္ႏွင့္ မလုံေလာက္၍ ပသွ်ဴးကြ်န္းဆြယ္ႏွင့္ ယိုးဒယားႏုိင္ငံမ်ားမွ တင္သြင္းရေသးသည္ကို ေထာက္သျဖင့္၊ ကလမက္ပင္တို႔သည္ ထိုေဒသ ထိုႏုိင္ငံမ်ား၌လည္း ေပါက္ေၾကာင္း ထင္ရွားသည္။
ၿမိတ္ကလမက္ပင္တို႔သည္ ျမန္မာႏုိင္ငံ၌ တနသၤာရီေတာင္ပိုင္း ေတာနက္ရာေဒသမ်ားတြင္ ေပါက္၍၊ ၿမိတ္နယ္မွ ထြက္ေလ့ရွိသျဖင့္ ၿမိတ္ကလမက္ဟုတြင္။ အားေရာင္ ညိဳညစ္ညစ္ရွိ၍ ‘လိသည္း ကလမက္’ ဟုလည္း တြင္သည္။ ကိုယ္တြင္ ေသြး၍ လိမ္းထားလွ်င္ ေရခ်ဳိးသည့္တိုင္ေအာင္ အနံ႔သင္းသင္း စြဲက်န္ရစ္တတ္သျဖင့္ ‘ေရခ်ဳိးခံ ကလမက္’ ဟူ၍လည္း အမႊမ္းတင္ကာ ေခၚၾကေသး၏။ ကလမက္ႏွစ္မ်ဳိးအနက္ အသားညိဳေသာ ၿမိတ္ကလမက္က ေတာင္ကလမက္ထက္ပို၍ ေဆးဖက္ဝင္သည္ဟု အဆိုရွိေလသည္။
ဤကလမက္သားကို ဆိုခဲ့သည့္အတိုင္း ေသြးလိမ္းရန္ႏွင့္ ေသြးေသာက္ရန္ မွတပါး၊ အျခားပစၥည္းအသုံးအေဆာင္မ်ား ျပဳလုပ္ေလ့ျပဳလုပ္ထ ရွိဟန္မတူေခ်။ အသားထုတ္ယူပုံမွာ အပင္ကို ေတာထဲ၌ သင္းသတ္၍ ျဖစ္ေစ၊ ခုတ္လွဲ၍ ျဖစ္ေစ၊ ပစ္ထားၿပီးေနာက္ ၂ ႏွစ္ခန္႔ လြန္ေျမာက္၍ အသားေဆြးေလာက္သည့္ အခ်ိန္က်မွ အ႐ြယ္ေတာ္ ျဖတ္စိတ္ကာ ယူငင္ၾကရသည္။ ထူးဆန္းသည္မွာ ကလမက္သား လတ္လတ္၌ အနံ႔မရွိ။ အသားေဆြးမွ အနံ႔ထြက္လာၿပီးလွ်င္ အသားေဆြးေလ အနံ႔ေမႊးေလ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရေပသည္။
ေတာင္ကလမက္တြင္ စႏၵဝါပင္၊ မိတ္ပင္၊ မွတ္ေက်ာက္ပင္စသည္ျဖင့္ အမည္ကြဲ မ်ားရွိသည္။ အသားနံ႔ ေမႊး၍ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ တနသၤာရီတိုင္း ေတာင္ေပၚ သစ္ေတာ္မ်ား၌ အမ်ားအားျဖင့္ ေတြ႕ရေသာေၾကာင့္၊ ထိုအရပ္မွရေသာသားကို ေတာင္ကလမက္ဟု ေခၚဆိုၾကဟန္တူသည္။ အသားအေရာင္မွာ ညိဳညစ္ညစ္ ပင္ျဖစ္၏။ သုိ႔ေသာ္ ၿမိတ္ကလမက္သားထက္ အေရာင္ေျဖာ့ကာ နံ႔သာျဖဴေရာင္ ဖက္သို႔ ပါေသာေၾကာင့္ ‘နံ႔သာကလမက္’ ဟုလည္း တြင္သည္။ ေတာင္ကလမက္သားသည္ လွပသည္။ ေကာင္းစြာ အသားေသသည္။ ျပဳျပင္ရလြယ္သည္။ ေျပာင္လက္လာေအာင္ ပြတ္တိုက္ေပးႏုိင္သည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ဤအသားျဖင့္ အလွအပ အသုံးအေဆာင္မ်ားကို ျပဳလုပ္ရန္ သင့္ေတာ္ေလရာ၊ ၁၈၇၈ ခုႏွစ္က ျမန္မာေတာင္ကလမက္သား အခ်ဳိ႕ကို အဂၤလန္ျပည္ လန္ဒန္ၿမိဳ႕သုိ႔ တင္ပို႔ေရာင္းခ်ခဲ့ဖူးေလသည္။