ကနစိုးသီးကို ျမန္မာႏိုင္ငံ၌ ကေလးလူႀကီး မက်န္ စားဖူးၾကသျဖင့္ ကနစိုးပင္ကို လူတိုင္းပင္ သိၾကေပမည္။ ကနစိုးပင္သည္ အၿမဲစိမ္းပင္မ်ဳိးျဖစ္၍ အထက္ႏွင့္ ေအာက္ျမန္မာျပည္ မိုးမ်ားေသာ ေဒသမ်ားတြင္ေပါက္သည္။ အ႐ြယ္မွာ အလတ္စားမ်ဳိး ျဖစ္သျဖင့္ အျမင့္ ေပ ၄၀ မွ ၅၀ အထိ၊ ပင္စည္လုံးပတ္ ၂ ေပမွ ၅ ေပ အထိသာ ရွိၾကသည္။ ကနစိုးသား၏ အေရာင္မွာ ညိဳ၍ အသင့္အတင့္မာသည္။ တပို႔တြဲႏွင့္ တေပါင္းလမ်ားတြင္ ပန္းပြင့္၍ တန္ခူးႏွင့္ ကဆုန္လမ်ားတြင္ အသီးမ်ား မွည့္ၾကသည္။ ထိုအခ်ိန္၌ တပင္လုံး ဝါဝင္းလုမတတ္ လွပစြာ တြဲရ႐ြဲသီးေနေသာ ကနစိုးသီးတို႔မွာ ျမင္ရသူမ်ားအဖို႔ သြားရည္က်စရာ ျဖစ္ေတာ့၏။ စပ်စ္သီးခိုင္ကဲ့သို႔ အႁပြတ္အလိုက္၊ အခိုင္လိုက္သီးသျဖင့္ အဂၤလိပ္လူမ်ဳိးတို႔က ျမန္မာစပ်စ္သီးပင္ဟူ၍ပင္ အမည္ေပးထားၾကသည္။
ကနစိုးသီးသည္ မမွည့္ေသးမီအခ်ိန္တြင္ အစိမ္းေရာင္ရွိ၍ မွည့္လာေသာအခါမွ ဝါလာသည္။ အခြံဝါ အတြင္းရွိ ႏွင္းဆီေရာင္ ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ အႁမႊာသုံးခုကို လူတို႔စားသုံးၾကသည္။ အႁမႊာမ်ားအတြင္း၌ အေစ့တေစ့စီပါရွိ၏။ ကနစိုးသီးတြင္ အခ်ဳိ သို႔မဟုတ္ ခ်ဳိခ်ဥ္မ်ဳိးႏွင့္ အခ်ဥ္မ်ဳိးဟူ၍ ႏွစ္မ်ဳိးထင္ရွားရွိသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ အေစ့မ်ားကိုသာ စိုက္ပ်ဳိးၾကသည္။ ဒပ္ခ် အေရွ႕အိႏၵိယကြ်န္းစုတြင္မူ အကိုင္ဆက္နည္းျဖင့္ မ်ဳိးပြားေစသကဲ့သို႔ ျမန္မာႏုိင္ငံ၌လည္း စမ္းသပ္ၾကည့္သင့္ေပသည္။
မိုးဦးက် ဥတုေျပာင္းခ်ိန္တြင္ ကေလးသူငယ္မ်ားသည္ ကနစိုးသီးကို အလြန္အကြ်ံစားမိရာမွ ဝမ္းကိုက္ျခင္း၊ ဓာတ္ေလွ်ာျခင္းမ်ား ျဖစ္ပြားတတ္သျဖင့္ လူႀကီးမိဘလုပ္သူမ်ား သတိထားဖုိ႔လိုသည္။
ကနစိုးသားမွာ လူအဖို႔ အသုံးမဝင္လွသျဖင့္ ဤအပင္ကို အသီးရရန္အတြက္သာ စိုက္ပ်ဳိးေလ့ရွိၾကသည္။