မင္းကြတ္သီး

မင္းကြတ္ပင္သည္ ဂတ္တဖာရီး မ်ဳိးရင္းတြင္ ပါဝင္၍ ယင္းကို ႐ုကၡေဗဒ အလိုအားျဖင့္ ဂါစင္းနီးယား မန္ဂိုစတားနား ဟုေခၚသည္။ မင္းကြတ္ပင္၏ မူလေပါက္ရာ အရပ္မွာ မလႅာယုကြ်န္းဆြယ္ျဖစ္၍ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္းသုိ႔ တဆင့္ယူ ေဆာင္စိုက္ပ်ဳိးသည့္ အပင္လတ္မ်ဳိးျဖစ္သည္။ မင္းကြတ္ပင္သည္ ပု၍ ဝိုင္းသည့္အျပင္ လွပ၏။ အခ်ဳိ႕မင္းကြတ္ပင္မ်ားမွာ ေပ ၃၀ အထိ ျမင့္မားၾကသည္။ အ႐ြက္သည္စိမ္း၍ ထူၿပီးလွ်င္ ေတာက္ပ၏။ အေမြးကေလးမ်ားလည္း ပါရွိ၏။ အခ်ဳိ႕မင္းကြတ္႐ြက္မ်ားသည္ ၈ လက္မခန္႔အထိ ရွည္သည္။ မင္းကြတ္ပြင့္သည္ ပန္းေရာင္ျဖစ္၍ အခ်င္း ၂ လက္မခန္႔ရွိသည္။

မင္းကြတ္သီးသည္ လိေမၼာ္သီး ပုံသ႑ာန္ကဲ့သုိ႔ ရွိေသာ္လည္း လိေမၼာ္သီးထက္ငယ္သည္။ အေရာင္မွာ သီးစ၌ စိမ္း၍ မွည့္လာေသာအခါ နီညိဳ၍ ေမွာင္ေသာ အေရာင္ရွိသည္။ ကန္႔လန္႔ျဖတ္ တိုင္းလွ်င္ ၂ လက္ခခန္႔ရွိသည္။ မင္းကြတ္သီး၏ အခြံမွာ ထူ၍မာ၏။ အခြံအတြင္း၌ အျဖဴေရာင္အသားရွိေသာ အႁမြာေပါင္း ၄ ႁမြာမွာ ၈ ႁမြာထိ ပါေလ့ရွိသည္။ ထိုအသားမွာ ေပ်ာ့ညက္၍ ခ်ဳိၿပီးလွ်င္ ေအးေသာအရသာရွိသည္။ အရည္႐ႊမ္းသည္။ ျမန္မာႏိုင္ရွိ လူအမ်ားပင္ ဒူးရင္းသီးကို စားသုံးၾကၿပီးေနာက္ မင္းကြတ္သီးကို စားသုံးေလ့ရွိၾကသည္။ ဒူးရင္းသီး၏ သဘာမွာ အပူမ်ား၍ မင္းကြတ္သီးတြင္ ေအးေသာ သဘာဝဓာတ္ပါသျဖင့္ အပူအေအးမွ်တေအာင္ စားသည္ဟု ဆိုၾကသည္။

မင္းကြတ္ပင္သည္ ပူျပင္းစိုစြတ္ေသာ ရာသီဥတုကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သျဖင့္ တနသၤာရီတိုင္း၌ ထိုအပင္မ်ား ေကာင္းစြာ ျဖစ္ထြန္းၾကသည္။ ထိုေၾကာင့္ တနသၤာရီတိုင္းတြင္ ေျမၾသဇာထက္သန္သည့္ ခ်ဳိင့္ဝွမ္းမ်ားႏွင့္ ပင္လယ္ကမ္းတေလွ်ာက္ရွိ ေတာင္ေျခတို႔၌ မင္းကြတ္ၿခံႀကီးမ်ားကို ေတြ႕ျမင္ရသည္။

အပင္သစ္ပြားလာေအာင္ လက္ရွိျပဳလုပ္နည္းမွာ အေစ့ကို စိုက္သည့္နည္းပင္ျဖစ္သည္။ ဤနည္းျဖင့္ စိုက္ပ်ဳိးလွ်င္ မင္းကြတ္ပင္မ်ား အႀကီးေႏွး၍ အပင္သက္ ၁၀ ႏွစ္က်မွ အသီးသီးႏိုင္သည္။ ထိုေၾကာင့္ အသီးျမန္ျမန္ ရရွိရန္အတြက္ အပင္ေပါက္စ ေအာက္ခံပင္မ်ား မ်ဳိးကိုင္းမ်ားႏွင့္ အကိုင္းခ်င္းဆက္နည္းျဖင့္၎၊ ေျမထုပ္ဆြဲျခင္းနည္းျဖင့္၎ စမ္းသပ္ စိုက္ပ်ဳိးလ်က္ရွိၾကသည္။ မင္းကြတ္ပင္မ်ားကို တပင္ႏွင့္တပင္ ေပ ၂၀ စီခြာ၍ စိုက္ပ်ဳိးၾကသည္။

မင္းကြတ္ပင္သည္ ေဆာင္းရာသီ ႏုိဝင္ဘာလေလာက္မွစ၍ ေဖေဖာ္ဝါရီလကုန္၊ မတ္လဆန္းအထိအပြင့္မ်ားပြင့္သည္။ မိုးဦးႏွင့္ မိုးလယ္လမ်ားျဖစ္ေသာ ေမလမွ ၾသဂုတ္လအတြင္း အသီးမ်ားမွည့္ၾကသည္။ မင္းကြတ္သီးမွည့္သည့္ ခ်ဳိေအးေသာ အရသာႏွင့္ ျပည့္စုံေသာေၾကာင့္ ကမၻာတြင္ ေက်ာ္ၾကားေသာ သစ္သီးျဖစ္သည္။ ထိုေၾကာင့္ ႏုိင္ငံေတာ္အစိုးရ စိုက္ပ်ဳိးေရးဌာနသည္ မင္းကြတ္သီးမ်ားကို ဥေရာပတိုက္ႏွင့္ အာဖရိကတိုက္ေတာင္ပိုင္းသို႔ ႏွစ္စဥ္ တင္ပို႔ေရာင္းခ်ေလသည္။

မင္းကြတ္သီးအခြံ၊ အေခါက္ႏွင့္ အ႐ြက္ႏုမ်ားကို ဝမ္းကိုက္ေရာဂါအတြက္ ေဆးအျဖစ္ အသုံးျပဳၾကသည္။ ထိုေၾကာင့္ မင္းကြတ္သီးအခြံကို ေနလွန္း၍ သိမ္းဆည္းထားတတ္ၾကသည္။

ျမန္မာ့စြယ္စုံက်မ္း အတြဲ (၉) အပိုင္း (က)